PŠ jabuke i med2018-02-16T11:55:29+00:00

Predškolski program “Jabuke i med”

JEDINSTVENI I PRVI U RH

Unutar naše škole postoji i radi ustrojbena jedinica predškolskog programa “Jabuke i med”.

Program predškole ” Jabuke i med” provodi se kao cjelodnevni program za jednu odgojnu skupinu  s djecom u dobi od navršenih 5 godina života do polaska u osnovnu školu, tj. u 1. razred.

Odgojiteljica predškolske djece i ujedno voditeljica jedinice u suradnji s učiteljicom razredne nastave planira i vodi program predškole.

Sadržaj i aktivnosti odvijaju se u unutarnjem prostoru Škole, dvorane i vanjskom prostoru.

U našim prostorijama postoje mali centri za razne aktivnosti koji sadrže uglavnom neoblikovani materijal za rad, pa odgojitelji i učitelji osmišljavaju različite aktivnosti i donose nove materijale za oblikovanje koje djeca dorađuju i služe im za istraživanje.

U predškoli se uz usvajanje (pred)čitalačkim i (pred)matematičkih vještina, grafomotorike, fine motorike također uči o prirodi, životinjama, ljudima, izvode se jednostavni pokusi…uči se o cjelokupnom svijetu koji nas okružuje na dječjoj razini s neizostavnim dijelom poštivanja pravila grupnog rada, empatije i dr.

Sve se obavezno radi kroz igru i radionice pa je važno imati kreativne odgojitelje koje mi imamo.

Ono što je ključno je otkrivanje svih predškolskih (oblici slova, spajanje glasova, odnosi među predmetima…) i školskih (npr. početno čitanje) vještina kroz istraživanje i pripremljenu igru s aktivnostima.

Drugim riječima nema stroge granice koja se ne smije prijeći, ali mora se do toga doći igrom, pokretom i činjenjem.

Naša predškola je pregršt zanimljivih aktivnosti zbog kojih  djeca nauče na kraju i čitati i računati, ali do toga dolaze na neformalan način.